5 motive pentru care merită să-ți faci un buget personal sau familial
Administrarea finanțelor personale este probabil un aspect al vieții tale pentru care ai primit prea puțină (sau poate chiar deloc) îndrumare de la părinții tăi sau de la școală.
Sunt oameni care învață din experiențele proprii ce să facă și ce să nu facă cu banii personali, sunt oameni care învață văzându-i pe alții și trag învățăminte din experiențele acestora și sunt alții care nu au idee nici cât căștigă și nici cât cheltuiesc și sunt de foarte multe ori consternați că luna este mai lungă decât anticipaseră.
Indiferent cărei categorii îi aparții, există un instrument excelent care te poate sprijini în gestionarea eficientă a finanțelor personale: bugetul personal/familial.
Îți prezint în continuare cele 5 motive pentru care merită să aloci timp și energie pentru a-l întocmi în fiecare lună:
- Control – controlezi cheltuielile, nu irosești banii.
Sunt categorii de cheltuieli care sunt absolut necesare și pe care le poți estima pe baza experiențelor anterioare, la fel cum sunt cheltuieli care au valoare mică dar frecvență deasă și care pot fi de fapt acelea prin care îți irosești banii. - Conștientizare – cheltuiești atât cât trebuie și cât îți permiți
Când vei pune prima oară pe hârtie cât și pe ce cheltuiești, e posibil să ai surprize plăcute și să constați că banii tăi sunt utilizați cu folos, însă ai putea avea și surpriza să afli că plăcerile tale nevinovate sunt câteodată prea costisitoare. - Responsabilizare – nu este o încătușare, ci o libertate responsabilă
Prin întocmirea lunară a bugetului personal nu vei renunța la micile tale plăceri, ci doar vei deveni conștient de ele și le vei dimensiona corespunzător în lista ta de cheltuieli ca frecvență. - Siguranță – cheltuiești atât cât îți poți permite
Îți dimensionezi de așa natură cheltuielile încât să îți poți crea rezerve pentru situațiile în care ai o nevoie urgentă de bani pe care o vei putea acoperi din surse proprii, te vei putea întreține pentru o perioadă limitată de timp în care ai fi în imposibilitatea de a obține venituri, îți susții financiar copiii pe perioada studiilor și ai un plan pentru perioada retragerii din activitate. - Vise – pentru a-ți transforma visele în realitate
Pentru ca visele tale să se transforme în realitatea e nevoie de o planificare a acestora și de resursele financiare care să te ajute să le îndeplinești.
Trăim perioade de mari incertitudini și dacă e ceva ce stă in controlul nostru, acela e modul în care alegem să ne cheltuim banii.
Este posibil să ne fi schimbat destul de mult obiceiurile pe care le aveam și asta va determina probabil și modificarea categoriilor de cheltuieli pe care le efectuam.
Muncind de acasă, cu siguranță reducem cheltuielile cu transportul, cu masa servită la birou împreună cu colegii și cu cafeaua pe care o savuram împreună dimineața de la cafeteria din colț. Probabil nici pe îmbrăcăminte și încălțăminte nu vom mai cheltui la fel de mult ca înainte însă este posibil să fim nevoiți să ne creștem cheltuiala cu abonamentul la internet sau să ne achiziționăm aplicații sau dispozitive pe care să le folosim în activitatea de la domiciliu.
Însă pentru a ne putea optimiza cheltuielile, în primul rând avem nevoie să aflăm dimensiunea reală a acestora și ulterior să facem ajustările pe care le considerăm necesare.
Dacă te-am convins de utilitatea întocmirii bugetului personal te invit să îți alegi varianta potrivită (agendă și pix, tabel excel, aplicație pe telefon), să te înarmezi cu perseverență și atenție la detalii și să îți aloci în fiecare lună un interval de timp în care să monitorizezi cum ți-ai cheltuit banii în luna curentă și să planifici cum îi vei cheltui luna următoare.
Exercițiul acesta ar putea dura între 30 și 45 de minute. Iar dacă vrei să îți înveti copiii să fie responsabili, îi poti face parteneri în etapa de planificare. Astfel, îi vei face să înțeleagă mai ușor de ce unele cheltuieli nu pot fi îndeplinite la cerere ci necesită o planificare prealabilă.
Vei constata cu siguranță că merită și că poți petrece timp de calitate în familie, ajutându-ți copiii să deprindă tainele gestionării eficiente a finanțelor personale😊.