Cum vor arăta locurile de muncă ale viitorului?
Conform unui sondaj realizat de noi la finalul anului 2021 (270 de respondenți, tineri cu vârste între 14 și 22 de ani, dintre care 81.6% provenind din mediul urban și 18.4% din mediu rural) două dintre motivele pentru care tinerii sunt îngrijorați cu privire la planificarea carierei sunt impredictibilitatea viitorului și posibilitatea ca joburile la care visează acum să nu mai existe peste câțiva ani, sau să fie înlocuite de tehnologie. Totodată, una dintre întrebările pe care aceștia și le pun atunci când își aleg cariera este „Cum vor arăta locurile de muncă ale viitorului?”.
Realitatea ultimilor doi ani ne demonstrează deja că lucruri despre care credeam că nu vor apărea niciodată, sau vor apărea foarte târziu pe piața muncii din România, pot ajunge să facă parte din viața noastră profesională de zi cu zi, foarte repede. Aspecte din categoria „nice to have” precum telemunca sau alte aspecte ce țin de digitalizarea muncii, au fost adoptate extrem de rapid în noul context pandemic și am fost provocați (sau obligați) să ne dezvoltăm abilități de care înainte nu aveam nevoie, deși jobul nostru a rămas același.
Așadar ce facem? Singurul lucru pe care l-am putea recomanda e să adoptăm atitudini de adaptabilitate și învățare pe tot parcursul vieții, singurele pe care ne putem baza când ne gândim la un viitor caracterizat de tot mai frecvent utilizatul acronim D-VUCAD:
- Disruption (Perturbări ale ordinii în care se petrec lucrurile)
- Volatility (Schimbări rapide și impredictibile)
- Uncertainty (Incertitudine)
- Complexity (Complexitate)
- Ambiguity (Ambiguitate)
- Diversitate (Diversity)
Ca să mai aducem o perspectivă, am aflat și că înlocuirea muncitorilor cu mașini este un fenomen cu care populația s-a mai confruntat în istorie, însă secolul XXI aduce o nouă perspectivă. Conform studiilor (1), în ultimele decenii, locurile de muncă înlocuite de roboți și mașini nu au mai fost doar cele ce presupun sarcini repetitive, la fel ca în cazurile precedente, ci și o serie de job-uri ce presupun sarcini non-rutiniere și cognitive au suferit de asemenea modificări. Noua paradigmă, așa cum o surprinde și Costin Baicu, CFO Doc Process, în cadrul emisiunii HR Talks, realizată de wall-street.ro. este combinația dintre om și mașinărie.
Cum sună meseriile viitorului? „Ofițer de risc pentru mașini inteligente” sau „Specialist în securitate cibernetică” sau „Manager de proiectare smart home”. Descoperă mai multe denumiri în articolul wall-street.ro și în raportul Cognizant (2018) din comentarii și vezi care vor fi cele mai căutate joburi din România în articolul celor de la hipo.ro. Două idei pe care le-am reținut noi:
- Cele mai căutate joburi din România în anul 2030 se vor învârti în domeniile medical, juridic, îngrijire socială și educație;
- competențele STEM (Științe, Tehnologie, Inginerie și Matematică) sunt cele de care vom avea cea mai mare nevoie pentru joburile noi din viitorul apropiat.
Pentru curioși:
(1) Frey, C. B., & Osborne, M. A. (2017). The future of employment: How susceptible are jobs to computerisation? Technological Forecasting and Social Change, 114, 254–280. https://doi.org/10.1016/j.techfore.2016.08.019