Parteneriatul cu Primăria Miercurea-Ciuc este un vis împlinit

Parteneriatul cu Primăria Miercurea-Ciuc este un vis împlinit

La începutul pandemiei, s-a mutat la Miercurea Ciuc, sperând că nu va dura foarte mult această situație, dar și-a dat seama că are o misiune importantă acolo: să-și crească fetița într-un mediu mai liniștit, departe de tumultul bucureștean. Pe lângă motivația personală, provocarea de a coordona un proiect de educație pentru comunitatea din Miercurea-Ciuc îi alimentează spiritul inovator de care dă dovadă Iza, colega noastră.

Am provocat-o să răspundă la câteva întrebări prin care să ne povestească despre cum a debutat programul de educație financiară de la Miercurea-Ciuc și care este perspectiva de viitor a proiectului din localitatea din județul Harghita. 

Iza, povestește-mi puțin despre tine, ce rol ai în cadrul Fundației OTP Bank România și cu ce te ocupi în cadrul proiectului de la Miercurea-Ciuc?

Sunt formator în cadrul fundației din 2019, după o perioadă de 5 ani petrecută în OTP Bank Romania, experiență care mă ajută enorm în funcția mea actuală de formator de educație financiară și în rolul recent atribuit de coordonator al programului de educație financiară realizat în parteneriat cu Primăria Miercurea-Ciuc.

Ce înseamnă pentru tine parteneriatul cu Primăria Miercurea-Ciuc și ce poți spune despre programul de educație financiară?

Parteneriatul cu Primăria Miercurea-Ciuc este un vis împlinit pentru mine având în vedere că de 2 ani mi-am schimbat viața tumultuoasă de la capitală cu viața mai liniștită din Miercurea Ciuc, perfectă pentru a o crește pe fetița noastră adoptată. Astfel – vorbind în termeni financiari – cererea venită din partea primăriei de a porni un astfel de program adresată băncii și Fundației anul trecut, mă găsea pe post de ofertă chiar aici local. Omul potrivit la locul potrivit. Mă bucur nespus că putem contribui la dezvoltarea competențelor financiare ale copiilor și tinerilor din Miercurea-Ciuc (îți șoptesc doar: sper ca pe viitor să putem susține cursuri de educație financiară și pentru copiii din regiune) și contribuim semnificativ astfel și misiunea de responsabilitate socială a OTP Bank Romania. 

Povestește-mi, te rog, despre faza de pregătire a proiectului. Ce s-a întâmplat în toată această etapă, cum a fost dezvoltat conținutul?

Am început discuțiile cu Primăria Municipiului Miercurea-Ciuc în ianuarie 2022. Am convenit împreună că primăria ne va oferi spațiul în care să ne desfășurăm activitatea și va contacta școlile din localitate în vederea încheierii unui parteneriat. Noi, Fundația OTP Bank România, venim cu expertiza noastră și oferim, momentan, cursuri bilingve și gratuite de educație financiară. Bineînțeles, dacă există cerere, ne vom extinde activitatea și în dezvoltarea altor competențe. 

După acestea, a urmat procesul de creare conținut relevant, precedat de un sondaj prin care am aflat nivelul de cunoștințe financiare și interesul pe care le au elevii de clasa a V-a și a IX-a. Pentru că am creat un nou format și conținut, a fost nevoie de efortul susținut și puterea de creație a 5 colegi din Fundație cărora le mulțumesc și pe această cale: Mihai, Andreea, Miti, Ada, Heni. Mă înclin! 

Astfel, am reușit ca până la sfârșitul lunii mai, să avem conținutul a cinci cursuri de câte o oră și jumătate, atât pentru cls. a V-a cât și pentru a IX-a pentru a putea pilota programul înainte de vacanța de vară și să avem pentru următorul an școlar conținut finalizat. 

Mantra noastră în procesul de creație a fost: edutainment, învățam în timp ce ne distrăm. 

Ce urmărește programul de educație financiară?

Cum am menționat și mai sus, cu acest program contribuim la dezvoltarea competențelor financiare ale elevilor de la clasa a V-a până la clasa a XII. Acestea sunt „competențe-cheie”, iar asta nu o spunem doar noi ci și Forumul Economic Internațional care susține că pentru a face față provocărilor secolului XXI, omul are nevoie alături de celelalte competențe de bază (alfabetizare, multilingvistice, competențe din domeniul științei, ingineriei, matematicii, digitale etc.) și de cunoștințe financiare. Totodată îndeplinim și misiunea CSR a OTP Bank România, fondatorul Fundației OTP Bank Romania.

Cum a fost cu prima grupă de copii după o perioadă atât de lungă de pauză?

 Wow! Antrenantă, veselă, epuizantă. După fiecare curs, ne copleșea acea oboseală plăcută și ne simțeam mulțumiți pentru că am întâlnit niște copii curioși, dornici de a învăța. Tare ne bucurăm că le-am putut capta atenția deși erau cu gândul la vacanță și să-i ținem activi cu jocurile, exercițiile noi create. 

Ce urmează să se întâmple în continuare?

Pe perioada verii urmează să finalizăm și să definitivăm conținutul pe baza observațiilor făcute în timpul susținerii cursurilor pe de o parte, pe de altă parte pe baza feedback-urilor primite de la elevi astfel încât să putem porni în forță odată cu începerea anului școlar 2022-23. În program s-au înscris 13 școli, deci ne așteptăm la o armată întreagă de copii și adolescenți dornici de a deveni conștienți din punct de vedere financiar. Va fi o adevărată provocare pentru că în echipa de formatori suntem 3 persoane. Dumitru Domocos, Henrietta Márton și cu mine.

De asemenea ne apucăm să elaborăm conținut și pentru celelalte clase.

Acum, la final, o să te rog să transmiți un mesaj pentru locuitorii din Miercurea-Ciuc.

Vă doresc să luați decizii financiare bune! 

Anunț

Din 30 iulie 2024, Fundația OTP Bank România face parte din Grupul Banca Transilvania și nu mai aparține Grupului OTP.