Despre dezvoltare personală și orientare în carieră sau pe scurt… startAware

Despre dezvoltare personală și orientare în carieră sau pe scurt… startAware

La finalul anului 2021 am realizat un sondaj în rândul tinerilor din România (270 de respondenți tineri cu vârste între 14 și 22 de ani, dintre care 81.6% provenind din mediul urban și 18.4% din mediu rural) din care ne-am dorit să înțelegem ce simt aceștia atunci când se gândesc la viitor, care sunt lucrurile care îi ajută în procesul de alegere a carierei potrivite și care sunt cele mai frecvent întâlnite obstacole.

Am extras 3 dintre concluziile sondajului care ne-au atras atenția:

1. Cei mai mulți tineri au discuțiile legate de alegerea carierei în familie, cu prietenii sau la școală dar le-ar plăcea să aibă discuții în acest sens și cu un psiholog sau în cadrul unor evenimente găzduite de organizații studențești.

2. Atunci când se gândesc la alegerea unei cariere, tinerii și-ar dori să aibă acces la mai multe activități de autocunoaștere și de identificare a misiunii personale dar în aceeași măsură și-ar dori să înțeleagă mai bine realitatea locurilor de muncă la care visează.

3. Frica de eșec și nesiguranța că ceea ce aleg li se va potrivi sunt de departe cele mai des menționate obstacole pe care tinerii le văd atunci când se gândesc la viitorul lor profesional.


Pe noi, aceste concluzii ne-au făcut să înțelegem că preocuparea pentru viitor este prezentă în rândul adolescenților și ne-au motivat să creăm astfel de contexte în care aceștia să poată să exploreze perspective, să se descopere și să deprindă abilități transversale care să le reducă teama de eșec.   

Așa a luat naștere startAware, programul de orientare vocațională al Fundației OTP Bank România, al cărui prim pilot s-a derulat în perioada mai-august 2022. În această perioadă, 16 tineri elevi în clasele a X-a și a XI-a în diferite licee din București au parcurs alături de cei trei traineri ai Fundației un proces de autocunoaștere și dezvoltare de abilități necesare pentru viitor care s-a finalizat și cu realizarea unui plan de viață și carieră. Și pentru ca experiența să nu fie doar una „de laborator”, pe parcursul programului, participanții au fost implicați într-o serie de provocări prin care să aibă interacțiuni cu mediul lor social.

startAware e un program care își propune să ghideze tinerii participanți într-o călătorie de auto-descoperire și de identificare a unei direcții de carieră potrivite, să îi facă și mai conștienți de nevoia de a colabora cu alte persoane pentru a ajunge la succes, să îi provoace la o atitudine de învățare pe tot parcursul vieții și de adaptare și să le pună la dispoziție instrumente prin care să identifice cariera potrivită.


În final, împărtășim câteva gânduri de la participanții la primul pilot și de la părinții acestora:

„Am învățat să fiu mai bun cu oamenii din jurul meu și cu mine. A fost un program din care am învățat foarte multe lucruri noi despre mine și am legat niște prietenii. Am căpătat încredere în mine. Am învățat să comunic mai bine”

„Am  învățat să am mai multă încredere în mine și în puterile mele și am învățat cum să port o conversație fără să mă consum emoțional”

„După fiecare sesiune [fiul] venea acasă foarte încântat și doritor să-mi împărtășească o parte din ceea ce  învățase/ experimentase; el, care de obicei nu era așa deschis, a învățat să socializeze, să-și definească ceea ce vrea și să dorească să discute cu alții și mai ales cu noi părinții.”