Proiect ERASMUS+ ”VISION” – Facilitare vizuală și creativitate
Descrierea proiectului
Parteneriatul la scară mică, cofinanțat de Erasmus+, „VISION – Facilitare vizuală și creativitate pentru adulți cu calificare scăzută” – a fost dezvoltat de Fundația OTP Bank România în colaborare cu prietenii noștri din Italia POT Project, cu scopul de a aprofunda utilizarea abordărilor creative în educația adulților și pentru a ajuta formatorii să-și îmbunătățească felul în care abordează acest subiect.
Cursanții, astfel, explorează în profunzime și mai provocator inegalitățile și neîncrederea perpetuate în societatea românească și italiană care afectează negativ viața oamenilor. Proiectul se concentrează pe utilizarea creativității cu scopul principal de a îmbunătăți abilitățile profesorilor, formatorilor și educatorilor din sectorul educației adulților cu ajutorul metodologiilor și instrumentelor de facilitare vizuală.
Printre obiectivele specifice ale proiectului se numără conștientizărea importanței facilitării vizuale de către profesioniștii din sectorul educației adulților. De asemenea, un alt obiectiv este acela de a ajuta la actualizarea competențelor vizuale și echiparea formatorilor cu o varietate de instrumente și metodologii creative aplicabile facilitării vizuale și de a dezvolta abilitățile practice ale formatorilor de adulți din România și Italia în utilizarea componentelor și instrumentelor importante pentru facilitarea vizuală, dobândind astfel capacitatea de a crea și proiecta programe mai incluzive și mai antrenante.
Principalele activități ale proiectului includ proiectarea unui Toolkit pentru facilitarea vizuală și creativitatea, producerea a 10 scurte tutoriale video care vor completa Toolkitul și formarea a cel puțin 40 de formatori și educatori din sectorul educației pentru adulți din România și Italia.
Proiectul a fost dezvoltat pentru a răspunde nevoilor identificate în educația adulților în ambele țări partenere, unde nevoia de a dobândi orice fel de competențe este una foarte mare. De fapt, ponderea adulților cu un nivel scăzut de educație în România și Italia este mare și acest lucru are un impact semnificativ asupra perspectivelor de carieră și a participării la programe de formare.
ACTIVITĂȚI
FOCUS GRUPURI
Prima etapă a proiectului a fost organizarea de focus grupuri în România și Italia cu ajutorul cărora să radiografiem situația facilitării vizuale la nivelul formatorilor de adulți. Prin aceste focus grupuri s-a constatat o nevoie acuta de aducere în prim plan a principalelor instrumente de facilitare vizuală și s-au identificat instrumente care pot fi răspândite mai departe către publicul larg.
CREARE TOOLKIT
După discuțiile avute cu profesioniștii din domeniile de facilitare vizuală și formare a adulților din cadrul focus grupurilor, proiectul s-a centrat pe dezvoltarea unui toolkit care să răspundă nevoilor formatorilor de adulți dar și adulților interesați de acest subiect.
Toolkitul este structurat în 4 capitole. Acesta conține descrierea succinta a principalelor unelte și tehnici de lucru, dar și informații esențiale despre utilizarea culorilor în mediul fizic și digital. De asemenea, în toolkit se regăsesc exerciții practice care pot fi aplicate de orice formator și exemple de bune practică. Acesta poate fi descarcat apăsând pe oricare din cele trei butoane alăturate, în funcție de limba dorită română, italiană sau engleză.
TUTORIALE VIDEO
Pentru a veni în sprijinul formatorilor, am creat pe baza informațiilor adunate în toolkit, 11 videoclipuri informative. 9 videoclipuri sunt în limba română, iar 2 videoclipuri în limba italiană. Fiecare videoclip conține informații esențiale despre subiectul de facilitare vizuală. Pentru a le parcurge în ordine puteți apăsa pe butonul de play din partea dreaptă sau le puteți găsi pe canalul de Youtube al Fundației.
TRAININGURI NAȚIONALE
Înainte de a publica materialele pe site-ul nostru, am organizat în cadrul proiectului nostru 2 traininguri naționale, unul în România și altul în Italia unde am implicat participanți, formatori din diverse domenii.
Echipa de formatori pentru trainingul național
9-11 octombrie 2023
Ada este fiică din 1969, soră din 1974, soție din 1994, mama din 2003 și formator din 2008. Îi place să spună ca are o primă slăbiciune pentru oamenii dragi din jurul său ❤ și o a doua slăbiciune pentru cifre.
Îi place și practică facilitarea vizuală încă de la începuturile sale ca formator, deoarece a observat din experiență proprie, că alăturând imagini cuvintelor îi este mult mai ușor să rețină lucruri importante din sesiunile de învățare avute.
Știm că peste 65% din persoane învață cel mai bine prin reprezentări vizuale și că alăturarea de imagini și cuvinte crește capacitatea de reținere a memoriei cu 40%, astfel că Ada include de fiecare dată elemente de facilitare vizuală în sesiunile de învățare pe care le creează.
Corina și-a descoperit vocația în facilitare încă din liceu, când organiza sesiuni de training și teambuilding pentru organizațiile de tineret din care a făcut parte. E specialist în psihologie organizațională sau, altfel spus, iubește să faciliteze discuții despre sensul personal și profesional și de aceea coordonează în prezent programul de orientare vocațională al Fundației OTP Bank România.
Deși designul nu e punctul forte al Corinei, de-a lungul experienței în facilitare a învățat să-și dea frâu liber creativității și să se joace cu imagini, forme și culori pentru a crea o experiență de învățare cât mai memorabilă pentru participanții la sesiunile ei. Crede că fiecare om are nevoie să comunice și să i se comunice pe limba lui și că, mai ales în educație, e important să cunoaștem și utilizăm toate „limbajele” cursanților. În prezent, studiază psihologia la UBB Cluj și asta îi oferă multe „insight-uri” despre rolul imaginilor în modul în care gândim, înțelegem și memorăm lucruri, fapt care adaugă la motivația ei de a explora și mai mult facilitarea vizuală.
Adrian e pasionat de educație financiară, finanțe personale și investiții, iar în activitatea sa de trainer e un căutător neobosit de resurse și instrumente pe care să le pună în operă, pentru a capta interesul și atenția participanților, stârnindu-le, totodată, curiozitatea.
Tehnicile și modalitățile de facilitare vizuală folosite transformă fiecare sesiune pe care o găzduiește într-o memorabilă experiență de învățare pentru toți cei prezenți.
PARTENERI
FIȘIERE MEDIA
Raport FOCUS GRUPURI (Limba engleză) – descarcă.
Raport FOCUS GRUPURI (Limba română) – descarcă.